Östran Play

Östra Småland i ett nötskal

Hockey i östra Småland

Vill du läsa om fotboll i östra Småland gör du det här. Även om Kalmar FF har firat stora framgångar med SM-guld och cupsegrar så är det lite mörkare på hockeyfronten.

Kalmar har haft stora ekonomiska bekymmer i sina hockeyföreningar och det är i stället närliggande orter som har varit östra Smålands hockeynästen. I dagsläget spelar Oskarshamn i Hockeyallsvenskan. Oskarshamn är en mindre förening som har gjort det fantastiskt bra genom att etablera sig i den näst högsta serien. Det mest imponerande med Oskarshamn är att de har lyckats undvika hybris trots att de har svarat för oerhört bra resultat de senaste åren. De har hållit sig inom ramarna och återinvesterat sina pengar på ett klokt sätt. Huvudtränaren Fredrik Söderström har gjort tre hela säsonger som huvudtränare för klubben och är till stor del ansvarig för lagets framgång.

Om vi tittar på Division ett så återfinns både Tranås och Tingsryd som är två väldigt klassiska lag i smålandsregionen. Tranås har länge varit en talangfabrik med en stark ungdomssektion. Tingsryd har ett rykte som Smålands hockeymecca. Tingsryd är en väldigt liten ort där det mesta kretsar kring ishockeyn. Orten har producerat storstjärnor som Oliver Ekman-Larsson och Niklas Olausson. Men om du frågar Tingsrydsborna vem som bäst genom tiderna, så kommer de nog svara Tadeusz Niedomysl eller Larry Pilut. Larry Pilut, vars son Lawrence nu spelar i HV71, spelade i Tingsryd mellan 1992 – 2007. Om min statistikdatabas stämmer så gjorde Larry Pilut 666 poäng på 552 matcher i den grönvita tröjan.

En annan anledning till att hockeyspelare från hela Sverige vallfärdar till Tingsryd stavas Ting Hockey. Ting Hockey var tidigt ute med att sälja hockeyutrustning via postorder. De skickade ut kataloger till varje hockeylag i hela Sverige och för många ungdomsspelare blev Ting Hockey en pilgrimsfärd som man var tvungen att göra någon gång under karriären. Ihop med Great Skate är Ting Hockey fortfarande sveriges ledande hockeybutik.

Comments are closed.